ООН: Глобалните преки чуждестранни инвестиции спадат с 2% през 2023 г.

Те намаляват до 1,3 трилиона долара

автор: Цветилена Симеонова публикувано на: 20.06.2024 прегледи: 42
ООН: Глобалните преки чуждестранни инвестиции спадат с 2% през 2023 г.

Преките чуждестранни инвестиции в световен план спадат с 2% през 2023 г. до 1,3 трилиона долара, според доклад на Агенцията за търговия и развитие към ООН. Като основни причини за спада се посочват геополитическото напрежение, което влияе зле на търговските потоци, както и затегнатите условия за финансиране, пише БТА.

Спадът на инвестициите дори би надхвърлил 10%, ако се изключат няколко европейски икономики в преход, които регистрират големи колебания в инвестиционните потоци.

В развиващите се страни спадът на преките чуждестранни инвестиции е със 7% – до 867 милиарда долара.

Затегнатите условия за финансиране са довели до спад с 26% на международните проекти, ключови при развитие на инфраструктурата в по-бедните страни, пише още в доклада.

Световната икономика освен това е под негативното влияние на различни кризи, протекционистични политики и регионални прегрупирания, което води до разкъсване на търговските връзки, до промени в регулаторните рамки и до проблеми по веригите на доставки. Това подрива стабилността и предсказуемостта на глобалните инвестиционни потоци.

И макар че прогнозите за настоящата година изобщо да не са оптимистични, агенцията изтъква, че е възможно връщането към скромен растеж на преките чуждестранни инвестиции поради „разхлабването на условията за финансиране и засилване на усилията за улесняване на инвестирането“.