Бюджетът на ЕС за 2025 г. ще бъде близо 200 млрд. евро

Той трябва да бъде приет до края на тази година

автор: Милен Николов публикувано на: 19.06.2024 прегледи: 43
Бюджетът на ЕС за 2025 г. ще бъде близо 200 млрд. евро

Европейската комисията предлага за 2025 г. бюджетът на Европейския съюз да бъде 199,7 млрд. евро, съобщи пресцентърът на институцията, цитиран от Investor.bg. Той ще бъде допълнен от плащания в размер на приблизително 72 млрд. евро по линия на NextGenerationEU (инструмента на ЕС за възстановяване). 53,8 млрд. евро са предвидени за общата селскостопанска политика, а 49,2 млрд. евро – за регионалното развитие и сближаване.

Целта е средствата от бюджета за следващата година да се насочват към областите, в които те могат да доведат до най-голяма промяна, посочват от ЕК. Запазва се посоката към зелена и дигитална трансформация, като се предвиждат и средства за подкрепа за сирийските бежанци в Турция и региона, Западните Балкани и „устойчива и предвидима“ помощ за Украйна.

Бюджетът включва 16,3 млрд. евро за подкрепа на европейските партньори и интереси, се посочва в информацията от ЕК, като 10,9 млрд. евро са предвидени по програмата „Глобална Европа“, 2,2 млрд. евро – за предприсъединителна помощ и 0,5 млрд. евро – за Механизма за растеж за Западните Балкани, както и 1,9 млрд. евро – за хуманитарна помощ.

13,5 млрд. евро са разпределени за научни изследвания и иновации, 4,6 млрд. евро – за стратегически инвестиции, а 2,1 млрд. евро – за Европейската космическа програма.

Бюджетът предвижда още близо 12 млрд. евро за устойчивост и ценности, в които се включват 4 млрд. евро за програмата за мобилност в образованието Erasmus+, както и 352 млн. евро за подкрепа на творци и артисти в Европа.

За борба с климатичните промени са предвидени 2,4 млрд. евро.

Европейската комисия планира да бъдат отделени 2,7 млрд. евро за защита на границите. Във връзка с миграцията ЕС ще отдели 2,1 млрд. евро през 2025 г., като по-голямата част от тези средства ще е насочена към подкрепа за мигранти и бежанци.

1,8 млрд. евро се отделят за предизвикателства в сферата на отбраната.

Предвидени са също средства за здравеопазване, сигурност, контратероризъм, киберсигурност и сигурни сателитни връзки.

Бюджетът на ЕС за 2025 г. трябва да бъде приет до края на тази година.