Малки и средни български бизнеси се включват в новите програми за цифрово финансиране на Европа

Цифровите иновации ще помогнат на компаниите да предложат по-добри финансови продукти за потребителите

автор: Теодора Иванова публикувано на: 07.12.2020 прегледи: 662
Малки и средни български бизнеси се включват в новите програми за цифрово финансиране на Европа

Малки и средни предприятия ще могат да се включат в новите европейски програми за цифрово финансиране. Това ще помогне за по-бързото дигитализиране и възстановяване на Европа, смята Людмила Андреева-Пасков от генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“ (FISMA) към Европейската комисия, предаде investor.bg, цитиран от БТА.

Пред Bloomberg TV Bulgaria тя обясни, че новият пакет за цифрови финансови услуги в ЕС ще доведе до отварянето на нови канали. В него има четири стратегически приоритета, като първият от тях е свързан с основната цел на създаването му – да се справи с фрагментацията на цифровия пазар. Вторият приоритет е да гарантира, че регулаторната рамка улеснява цифровите иновации и създава европейско пространство за финансови данни с цел насърчаване на основаните на данни иновации. С него също така ще се изгради европейска стратегия за данните, включително и разширен достъп до тях и до споделянето им във финансовия сектор. Последният приоритет е да се посрещнат новите предизвикателства и рискове около внедряването на цифровите технологии.

Според Андреева-Пасков насърчаването на иновациите в сектора на финансовите услуги би донесло много нови възможности за компаниите във връзка с разработването на все по-добри финансови продукти за потребителите. Тя съветва Министерството на финансите да си сътрудничи с държавите, развиващи проекти за „достъпен език на цифровите технологии“. Като добър пример в това отношение тя посочва Гърция, Естония и Полша.

Експертът допълни, че в България се работи върху създаването на стратегия за повишаване на финансовата култура.