Microsoft - водещият доставчик на операционни системи за персонални компютри

автор: Цветилена Симеонова публикувано на: 31.07.2023 прегледи: 378 уникалност: 96%
логото на Microsoft
 

Microsoft Corporation е една от най-големите транснационални корпорации в света, специализирана в разработването на софтуер за персонални компютри, игрови конзоли, таблетни компютри, мобилни устройства и друго оборудване. Централата на компанията се намира в Редмънд, Вашингтон, a персоналът ѝ наброява над 145 хил. души. В края на 2018 г. бизнес списанието Forbes включва Microsoft в списъка на 500-те най-добри работодатели в света.

Днес основният продукт на марката са операционните системи Windows. Подразделенията на корпорацията произвеждат и аксесоари за компютри – клавиатури, компютърни мишки, игрови конзоли Xbox и др. Продуктите на Microsoft се продават успешно в повече от 80 страни по света, а програмите са преведени на 45 езика.

В края на 2020 г. приходите на IT гиганта надхвърлиха 100 млрд. долара, което е сравнимо с БВП на Украйна, Литва и Беларус взети заедно. А стойността на марката заедно с капитализацията надхвърлят 2 трилиона долара, което я прави най-ценната марка на международния пазар.

Момчетата, които разпалиха микрокомпютърната революция

Пол Алън и Бил Гейтс през 1970 г.
Пол Алън и Бил Гейтс през 1970 г. Снимка: Wikipedia

През 1953 г. в Сиатъл, Вашингтон, в семейството на библиотекар и учителка се ражда Пол Алън. Две години по-късно в същия град на бял свят идва и Бил Гейтс, чието семейство е заможно и с множество връзки в бизнеса и политиката – прадядо му е бил кмет, дядо му пък е седял във вицепрезидентския стол на националната банка, баща му е известен адвокат, а майка му – член на борда на директорите на First Interstate BancSystem и United Way of America. Пол и Бил са приятели още от детството, като по онова време още никой не е имал представа, че именно те ще спомогнат за разпалването на микрокомпютърната революция през 70-те и 80-те години на миналия век.

Двамата имат една обща страст – компютърното програмиране. Те я откриват през 1968 г., когато в частното училище, в което учат, преподавателите им решават да ги запознаят с компютрите. По това време те са доста обемни и скъпи, заради което училището взима само един под наем. Бил, Пол и техни съученици (които по-късно ще започнат работа като програмисти в Microsoft) веднага са пленени от компютъра и започват да прекарват цели дни и нощи в стаята, където се намира той. Те четат компютърна литература, пишат програми и правят всичко, което би допринесло за знанията им по отношение на компютърната наука. Тази тяхна страст обаче им отнема толкова много от времето, че те занемаряват училищното образование, като често на влизат в час и не пишат домашните си.

В училище не можах да взема няколко изпита, докато мой съученик ги изкара всичките. Сега той работи в Microsoft, а аз съм собственикът на Microsoft

, ще каже по-късно Бил Гейтс.

По това време на Бил, Пол и съучениците им не им стига просто да пишат кодове, затова решават да стигнат по-далеч – да тестват сигурността на системата на компютъра. Получава се обаче така, че я блокират. Затова фирмата, която го предоставя под наем на училището, им забранява достъпа до него за известно време. Въпреки това обаче от там оценяват уменията на младежите и по-късно ги наемат да провеждат тестове по сигурността, като в замяна им предоставят неограничен достъп до компютъра. По-късно фирмата фалира и на нейно място идва друга, която наема учениците да направят разплащателна програма и дори им плаща за това. Междувременно друга компания също плаща на Пол и Бил да оправят бъг в нейна програма, който бил подобен на този на училищния компютър. И точно по това време двамата решават, че искат вече сериозно да се занимават с програмиране и да изкарват пари от това.

Така през 1974 г. те основават първата си компания на име Traf-O-Data, предлагаща елементарен компютър, който може да проследява и анализира данни за автомобилния трафик. Този проект им носи печалба от малко над 20 хил. долара, но най-ценното е, че им позволява да придобият безценен опит в управлението на собствен бизнес. По това време Алън изучава компютърни науки във Вашингтонския университет, а Бил следва в Харвард.

В края на годината Пол, който към този момент е и програмист в Honeywell, се разхожда из Харвард Скуеър и вижда нещо, което ще промени живота им – корицата на списанието Popular Electronics за месец януари 1975 г., на която е изобразен Altair 8000 – първият микрокомпютър, произведен от Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS). Той купува списанието и се втурва към Харвард, за да го покаже на Бил. Двамата веднага виждат потенциал, тъй като са наясно, че на микрокомпютъра ще са му нужни програми, с които да работи. За това те решават да разработят програмния език BASIC за Altair.

Без да губи време, Бил се свързва с MITS и им предлага идеята, като им казва, че вече са създали своя версия на BASIC, подходяща за техния микрокомпютър. Това, разбира се, е лъжа. Към този момент те дори не притежават свой собствен Altair. Но от компанията им повярвали и поискали да видят прототип на продукта. На младежите им отнема осем седмици, за да го създадат и когато го демонстрират, се оказва, че той работи безупречно на Altair. От MITS остават очаровани и сключват договор с тях за използването на BASIC като софтуер за Altair.

Тази сделка вдъхновява Бил и Пол да създадат своя собствена софтуерна компания. Те напускат университетите си и на 4 април 1975 г. основават Microsoft с Бил като главен изпълнителен директор. Първоначално двамата имат идея да кръстят компанията „Алън и Гейтс“, но това название им звучи повече като за адвокатска кантора. Затова Пол измисля оригиналното име Micro-Soft – комбинация от думите за микрокомпютър и софтуер, като тирето между тях е премахнато четири години по-късно.

Майката на Бил става мениджър по продажби, докато програмистите активно работят върху създаването на втория си език за програмиране Fotran, който е пуснат в продажба през 1977 г. Първата си година компанията, в която работели трима души, приключва с оборот от 16 хил. долара. През 1977 г. тя сключва споразумение с ASCII magazine в Япония, което води до отварянето на първия международен офис на ASCII Microsoft. През 1979 г. Microsoft премества централата си в Билвю, Вашингтон.

Пол Алън и Бил Гейтс. Снимка: Wikipedia

По пътя към върха

През 1979 г. Пол Алън получава престижната награда ICP (учредена през 1981 г. като признание към заслугите на хора, чиито усилия са довели до формирането и развитието на компютърната индустрия) в размер на 1 млн. долара за разработването на езика за програмиране BASIC 8080.  

Истинският прогрес за Microsoft обаче идва година по-късно, когато компанията сключва договор с американската технологична компания IBM, като създава операционната система MS DOS за новите ѝ персонални компютри. Microsoft обаче запазва авторските права върху системата, което означава, че за всеки продаден IBM компютър се плаща лицензионна такса на компанията. Отделно те имат правото да продават продукта и на други клиенти. Така Microsoft се превръща в един от водещите доставчици на операционни системи за персонални компютри.

През 1983 г. компанията излиза и на нови пазари с пускането на компютърната мишка Microsoft Mouse, както и със създаването на нов издателски отдел, наречен Microsoft Press. Горе-долу по това време Пол Алън чува диагнозата Ходжкинов лимфом, която представлява раково заболяване на лимфните възли. Заради това той съсредоточава всичките си усилия главно върху проблема със здравето. Говори се, че Пол случайно дочува и остава огорчен от разговор между Бил Гейтс и един от служителите му – Стив Балмър, в който те коментират състоянието му и обмислят как да придобият неговия дял от Microsoft, ако той почине. В крайна сметка болестта на Пол навлиза в ремисия.

През лятото на 1985 г. Microsoft става публична компания, като Бил Гейтс става председател на борда, а Пол Алън – изпълнителен вицепрезидент. През същата година се появява и Windows 1.0, който от днешна гледна точка може и да не изглежда много добре, но точно от него започва революцията. Именно тази версия е родоначалникът на всичко, което харесваме и ползваме и до днес – диалогови прозорци, скролбарове, падащи менюта, иконки и др. По това време започва и масовата употреба на създадената малко по-рано компютърна мишка. За да даде възможност на потребителите да се упражняват и да свикнат с нея, Microsoft създава класическата игра Reversi. Windows 2.0 се появява през 1987 г. с подобрена графика, но най-полезното е, че вече дава възможност за отваряне на няколко прозореца един върху друг. Година по-късно компанията излиза на върха като най-голям производител на софтуери.

През 1987 г. е представен и Excel за Windows с графичен интерфейс, а година по-късно – и другите два знакови продукта Power Point и Microsoft Office. През 1990 г. Microsoft представя и пакета Microsoft Office, който обединява тези приложения. Мало след това излиза и Windows 3.0, включващ рационализирана графика на потребителски интерфейс и подобрена възможност за защитен режим на процесора Intel 386. От него са продадени над 3 млн. копия. И Office, и Windows стават доминиращи в своята област.

Малко хора знаят, че през 1994 г. Microsoft демонстрира първия „умен“ часовник. Той представлява съвместен продукт с Timex и е наречен DataLink. Разбира се, към този момент той няма функцията да показва входящите съобщения или да събужда потребителя чрез вибрация, но може да съхранява контактите от телефонния указател и да дава информация за срещи и събития от календара. Връзката с компютъра се осъществява чрез уникален оптичен сензор, чийто четец е свързан него. Подобни часовници например са били използвани от астронавтите на МКС.

Microsoft достига до върха през 1995 г. с Windows 95, като само за първите пет седмици са продадени повече от 7 млн. копия. Той вече притежава нов потребителски интерфейс с нов бутон за стартиране и 32-битова съвместимост. Този вариант обаче все още не съдържа уеб браузера Internet Explorer, тъй като към този момент той още не е завършен. Браузерът с появява с Windows 95 Plus, при който са изчистени и бъговете от предишната версия. Microsoft прави толкова голяма маркетингова кампания за Windows 95 Plus, че в своя статия The New York Times го нарича „най-безумното и най-скъпото представяне на компютърен продукт в историята на индустрията“. Кампанията струва милиарди долари, като включва осветяване на Емпайър Стейт Билдинг в цветовете на Microsoft, 35-минутен ситком с Дженифър Анистън и Матю Пери, както и правото за използване на песента Start me up от албума Tattoo You на The Rolling Stones. И целият този маркетинг се увенчава с успех, тъй като компанията продава над 1 млн. копия от Windows 95 Plus само за четири дни, а това число се увеличава няколко пъти през последващите месеци.

През 1996 г. Microsoft заедно с National Broadcasting Company (NBC) създават кабелния телевизионен канал MSNBC, който се излъчва в САЩ, Канада, Близкия изток и Южна Африка и е достъпен за над 100 млн. зрители. Първоначално двете компании притежават равни части от него, но десетина години по-късно NBC изкупува почти всички акции на Microsoft.

Между 1996 и 1998 г. Microsoft e оценена на над 261 млрд. долара, което прави Бил Гейтс най-богатият човек на света. Но на 13 януари 2000 г. той се оттегля от позицията на изпълнителен директор и предава поста на Стив Балмър – стар негов приятел от колежа и служител на компанията от 1980 г. Самият Гейтс създава за себе си нова позиция – на главен софтуерен архитект. Пол Алън също се отказва от Microsoft, но остава на разположение като съветник. Той продава свой дял от компанията за 68 млн. долара и започва да се занимава с други бизнеси. През 2011 г. в книгата си The Idea Man той признава, че Бил Гейтс поставя парите на първо място, заради което работата с него е трудна и понякога непоносима.

В началото на новия век Microsoft пуска Windows 2000, който е предназначен предимно за използване от бизнес средите. Година по-късно – през 2001 г., излиза и Windows XP, който вече е доста по-стабилен, доста по-бърз и много по-подходящ за работа с интернет. Той се превръща и в хит сред потребителите, тъй като значително е улеснено и възпроизвеждането на медийно съдържание.

По-късно същата година компанията навлиза и на пазара с видеоигри, който до този момент е доминиран от Sony и Nintendo, като пуска Xbox. През ноември от поточната линия слиза и втората конзола за видеоигри на компанията – Xbox 360. Тя се превръща в една от най-продаваните конзоли в историята, въпреки факта, че първите ѝ версии имат производствен дефект, който води до прегряване и „убива“ устройството без  възможност за възстановяване. Така семейството конзоли на Microsoft успява да предизвика Sony Playstation и да открадне пазарен дял от Nintendo.

През 2006 г. Microsoft опитва да навлезе и на пазара на музикалните плейъри. Така разработва устройството Zune, което трябва да е основен конкурент на Apple и нейния iPod. Zune обаче се оказва провалът на компанията. Но не заради самото устройство – то има хубав метален корпус, отличен екран и голяма памет, но така и не успява да пребори конкуренцията на iPod и е спряно от производство.

Като изключим фиаското със Zune, Microsoft има шест години на подем, след които пуска съвсем нов Windows – Vista, както и пакета Microsoft Office 2007. Двата продукта имат относително силни продажби, което спомага за реализирането на рекордна печалба през 2007 г. Въпреки това Vista не става любим на масовия потребител.

През 2008 г. бил Гейтс се оттегля от ролята си на главен софтуерен архитект, но продължава да бъде съветник на компанията по ключови проекти. Същата година Microsoft навлиза и на пазара на облачните изчисления с Azure Services Platform. Платформата позволява на потребителите да изграждат изчислителна инфраструктура в „облака“ и да я предлагат на своите потребители. А по-късно – през 2011 г., като продължение е пуснат и Office 365 – облачна версия на бизнес софтуерния пакет на Office, който включва приложения като Word и Excel.

В началото на 2009 г. компанията обявява и намеренията си да отвори верига от магазини за търговия на дребно с марката на Microsoft, като през октомври в Скотсдейл, Аризона, се появява първият Microsoft Store. През същия ден официално пуснат за потребителите е и Windows 7, който се базира на усъвършенстването на Vista – с лесни за използване функции и подобрения на производителността. През 2009 г. Microsoft стартира и „война“ с Google и Yahoo, като пуска търсачката Bing, която обаче не успява да спечели ожесточената битка.

През 2010 г. Microsoft създава мобилната операционна система Windows Phone, която използва нов език за проектиране на потребителски интерфейс с кодово име Metro, който е основан на концепцията за минимализъм – прости форми, типография и иконография. Компанията внедрява нова стратегия за софтуерната индустрия, осигурявайки последователно потребителско изживяване на всички смартфони, използващи Windows Phone OS. Той стартира с Nokia през 2011 г., като две години по-късно Microsoft получава линията смартфони Lumia, екип от инженери и лиценз за патенти до 2023 г.

През 2011 г. компанията става и основател и член на Open Networking Foundation, където съучредители са Google, Yahoo!, Deutsche Telekom, HP Networking, Verizon Communications и други 17 компании. Тази организация с нестопанска цел се фокусира върху предоставянето на подкрепа за инициатива за облачни изчисления, наречена Софтуерно дефинирана мрежа. Тя има за цел да ускори иновациите чрез пости софтуерни промени в телекомуникационните мрежи, безжичните мрежи, центровете за данни и други мрежови области.

Снимка: Wikipedia

След пускането на Windows Phone Microsoft предприема постепенно ребрандиране на продуктовата си гама през 2011 и 2012 г., като логата, продуктите, услугите и уебсайтовете на корпорацията възприемат принципите и концепциите на дизайнерския език на Metro. Малко след компанията плаща 1,2 млрд. долара за закупуването на социалната мрежа Yammer. А пък за да се конкурира с Gmail, пуска и услугата за електронна поща Outlook. А през август 2012 г. полицейското управление на Ню Йорк обявява партньорство с Microsoft за разработването на системата за информираност за домейни, която се използва за полицейско наблюдение в града.

През 2012 г. компанията прави радикална промяна с Windows 8, където чупи традициите, които е изградила към този момент. Новият продукт вече е с подменен интерфейс, който е подходящ за работа както за настолни компютри, така и за таблети, лаптопи и смартфони. Новостите обаче объркват потребителите и те предпочитат да се  върнат към познатия им десктоп. От Microsoft веднага отчитат това и в новия Windows 10 връщат традиционния десктоп със старото старт меню. Очаква се това да е последният път, в който компанията слага число след версията. Отсега нататък Windows ще си бъде просто Windows.

Ще попитате обаче за Windows 9? Е, такъв няма.

През 2013 г. Стив Балмър обявява, че Microsoft е в процес на глобална реорганизация по отношение на целите, структурата и стратегиите на компанията. Като част от продължаващата трансформация вместо осемте съществуващи преди това структурни подразделения, всяко от които се занимава с конкретен продукт, компанията решава да организира четири подразделения по области на работа, в резултат на което няколко топ мениджъри губят местата си. Новите подразделения са: Продуктивност и бизнес процеси – работа с Microsoft Office и Office 365 продукти; Intelligent Cloud – облачни изчислителни услуги и сървърни технологии; More Personal Computing – подразделението отговаря за таблети, смартфони, игрови конзоли, операционна система Windows; И „Корпоративни и други“, която е малка група, отговаряща за бъдещите приходи. Целите на реорганизацията са да се повиши ефективността на компанията, да се намали времето, прекарано в създаване на нови продукти, и да се насърчат потребителите да използват продуктите на Microsoft не само на персонални компютри, но и на мобилни устройства.

През 2020 г. Бил Гейтс се оттегля от борда на директорите. Той мотивира решението си с факта, че смята да се насочи към благотворителност. През август 2021 г. ръководството на корпорацията на среща с президента на САЩ Джо Байдън подписва споразумение за инвестиране на 30 млрд. долара в киберсигурността на държавата.

Зад историята на Microsoft се крият много победи и поражения. Но едва ли някой ще оспори факта, че тази компания е успяла значително да подобри живота на съвременното общество. Светът щеше да е съвсем различен без Microsoft, без обичайните си Windows-и и други софтуери. Корпорацията е в крак с времето, пускайки в допълнение към операционните системи огромен брой продукти, представени в различни пазарни сегменти.

История на логото

Първото лого на Microsoft е направено в стил Disco, който е невероятно популярен в средата на 70-те години на миналия век. По това време седалището на младите предприемачи е в Албакърки, а името на компанията се изписва с тире. До 80-те години на миналия век успешните програмисти решават да премахнат тирето от името и да променят драстично логото, като изоставят диското в полза на Hard Rock и се преместват от Албакърки в Северозападен Вашингтон. Новото лого е в много отношения подобно на емблемата на Metallica.

Но още през 1982 г. Microsoft отново променя логото. Този път името на корпорацията е изписано с шрифт Blibbet и с оригинална буква O. Четвъртото лого е създадено през 1987 г., като то остава много по-дълго от своите предшественици – цели 25 години. Създадено е от графичния дизайнер Скот Бейкър, който нарича своето творение PAC-MAN Logo, тъй като O в изписването на компанията е копирано от героя на популярна компютърна игра.

Петото лого на Microsoft се използва от 2013 г. до днес. Това са плоски, многоцветни плочки, които представят продуктите, които компанията произвежда.

Microsoft: Сливания и придобивания на други компании

Първото голямо придобиване на Microsoft е покупката на Forestandt – компания, специализирана в софтуер за електронни презентации. Впоследствие разработките на Forestandt формират основата на Microsoft PowerPoint.

През годините на работа на международния пазар компанията е извършила много сливания и придобивания, най-известните сред които са:

 1997 г. – Microsoft придобива имейл услугата Hotmail.com за 500 млн. долара.

 2000 г. – Корпорацията придобива Seattle Visio Corporation за 1,375 млрд. долара. Впоследствие софтуерът на този разработчик формира основата на продуктовата линия Microsoft Visio.

 2002 г. – Приключва придобиването на Navision за 1,33 млрд. долара. Технологиите от този разработчик са интегрирани в бизнес софтуера Microsoft Dynamics NAV.

 2007 г. – Microsoft купува рекламната агенция aQuantive за 6,33 млрд. долара.

 2011 г. – Компанията купува Skype Technologies за 8,5 млрд. долара.

 2013 г. – Microsoft купува от финландската Nokia нейното звено за производство и поддръжка на мобилни телефони Devices & Services за 5,44 млрд. евро.

 2016 г. – Придобит е професионалният мрежов сайт LinkedIn за 26,2 млрд. долара.

Последната голяма сделка на Microsoft е закупуването на хранилище за код GitHub за 7,5 млрд. долара.

Собствени продукти на Microsoft

Днес Microsoft е един от петте най-големи притежатели на патенти в САЩ. Разполага с повече от 10 хил. патента за интелектуална собственост. Повечето от тях са свързани със софтуерната индустрия, но има и такива, които имат широко значение за обикновените потребители.

Най-известните и популярни продукти на Microsoft:

 Windows. Операционните системи от семейството на Windows са един от основните продукти на компанията. Според статистиката днес една или друга версия на Microsoft OS е инсталирана на 90% от всички персонални компютри в света. Операционната система се произвежда от 1987 г., като през това време са създадени следните версии: Windows 95, 98, ME (Millennium Edition), NT, 2000, XP, Vista, 7, 8 и Windows 10. За интернет таблети разработчикът пуска Windows RT, за мобилни джаджи – CE, Mobile, Phone 7 и Phone 8. Също така в портфолиото на IT гиганта е облачната ОС Windows Azure.

 Интернет приложения. Тази категория включва различни програми и услуги, предназначени да направят живота на съвременния компютърен потребител по-удобен и по-лесен: браузър Internet Explorer, електронна поща Windows Mail, Microsoft Outlook, иновативният браузър Microsoft Edge, Skype за безплатни видео разговори, електронния To-do Planner, облачна услуга за съхранение OneDrive и др.

Снимка: Microsoft.com

 Microsoft Office и Office 365. Онлайн версията на офис програми с безплатен достъп, която включва Word (текстови редактор), Excel (електронни таблици), Outlook (имейл клиент), PowerPoint (електронни презентации), OneNote (водене на бележки). Допълнителните програми на Microsoft Office, които се използват предимно в бизнес среда, включват: Access (система за управление на база данни), InfoPath (приложение за проектиране на формуляри за въвеждане на данни), Publisher (софтуер за публикуване на настолен компютър), FrontPage (HTML редактор), Visio (редактор на диаграми), и т.н.

 Microsoft Dynamics. Системата за управление и автоматизация на бизнеса Microsoft Dynamics се използва от повече от 500 хил. компании в света.

 Xbox. Игровите конзоли Xbox са иновативни електронни устройства, предназначени специално за видео игри. Първата такава е пусната преди повече от 20 години, като оттогава до сега конзолите успяват да заемат водеща позиция в своя сегмент. Популярността им е малко по-ниска от тази на основния им конкурент – Sony Playstation.

 Таблети. Таблетите на Microsoft се предлагат в две серии – Surface RT (базиран на процесор NVIDIA Tegra 3 и Windows OS) и Surface Pro (флагманска линия, базирана на процесор Intel Core i5).

 Lumia. Смартфоните Microsoft Lumia са съвременни мобилни устройства, които са съвместен продукт на компанията с Nokia. Джаджите работят на базата на OS Windows Phone.

 Антивирусни софтуери. През годините компанията пуска безплатни антивирусни софтуерни пакети (Defender, Security Essentials и др.), предназначени да предпазват персонални компютри от т.нар. троянски коне, червеи, вируси и хакерски атаки.

 Игри и забавления. Корпорацията разработва игри за компютри и собствени игрови конзоли като например Gears of War, Freelancer и др.

През април 2021 г. Microsoft подписва договор на стойност 21,9 млрд. долара с Министерството на отбраната на САЩ за разработване и доставка на 120 хил. преносими устройства с добавена реалност за военните.

Windows: историята на всички операционни системи

Прототипът на известния Windows се появява на 10 ноември 1983 г. Зад цветната фасада на Windows 1 всъщност се „крие“ морално остарялата MS-DOS (операционната система, използвана от IBM през 80-те години). Въпреки това предприемчивият Бил Гейтс успява да продаде 500 хил. копия на цена от 100 долара за брой. Първият успех вдъхновява толкова много съоснователя на Microsoft, че само след няколко години той започна активна работа върху нова версия на собствената си операционна система:

Windows 2 е операционна система, която се произвежда от декември 1987 г. Новата версия получава удобен потребителски интерфейс с поддръжка на „горещи“ клавиши и вградена програма за динамичен обмен на данни за съобщения. Цената остава непроменена, а продажбите се увеличават два пъти.

Windows 3 – операционната система, представена през май 1990 г., се превърна в истински „прозорец“ в интернет. В тази версия производителят използва TCP IP протокола, който предоставя на потребителите удобен и сигурен достъп до виртуалното пространство.

Windows NT е ново поколение операционна система, пусната през лятото на 1993 г. Впоследствие на базата на тази система бяха разработени всички следващи платформи на корпорацията.

Windows 95 – системата е пусната през август 1995 г., като става първата пълноценна операционна система за домашна употреба. От този момент потребителите на компютри могат да играят на игри, да слушат любимата си музика и да гледат в продължение на 15 минути как сайтовете се зареждат бавно в браузъра Internet Explorer. Интерфейсът става много по-привлекателен и удобен, има бутон „Старт“. Общо около 40 милиона копия са продадени – по 210 долара на брой.

Windows 98 – през юни 1998 г. разработчикът обяви нова версия на операционната система с поддръжка на голям HDD, подобрен USB интерфейс, актуализиран Explorer и Outlook Express. Само през първата седмица от пускането на продукта в продажба са продадени около половин милион копия – за по 110 долара на диск.

Millennium – началото на новото хилядолетие компанията решава да отпразнува с пускането на следващата версия на операционната система. Тази версия обаче се оказва първият голям провал на Microsoft. Всъщност Windows ME е леко подобрена версия на Windows 98, която е скучна за всички, с предварително инсталиран аудио плейър и огромен брой грешки. Новата система дава бъгове в най-неподходящия момент и дразни потребителите с лоша производителност. Дори цената от 60 долара не успява да спаси ситуацията – потребителите категорично отказват да купят Millennium.

Windows XP - за разлика от своя предшественик този продукт се превръща в един от най-известните и популярни в семейството на операционните системи на Microsoft. Благодарение на своята стабилност, прост графичен интерфейс и ниски изисквания за ресурси, XP успява да спечели любовта и уважението на потребителите от цял ​​свят.

Windows Vista - платформата се превръща в „сестра по нещастие“ на Millennium. Ярката и красива система се оказа прекомерно взискателна към ресурсите, което се отразява негативно върху нейната производителност и скорост. Тя има например революционна антивирусна програма, която често идентифицира потребителите като „опасни врагове“, които изискват незабавно блокиране.

Windows 7 е пусната през октомври 2009 г. Според статистиката тази операционна система се използва широко и до днес. Бърза, продуктивна, стабилна, с приятен интерфейс – с такива данни Windows 7 е обречена на успех.

Windows 8 е обявена през октомври 2012 г., след което в програмистката общност се появява шега, че Microsoft умишлено редува добри продукти с такива, които са пъ;ен провал. Повечето потребители не оценяват интерфейса с плочки и прекомерните изисквания към RAM.

През лятото на 2015 г. разработчикът представя на света Windows 10, който функционира стабилно на всички платформи – компютри, таблети, смартфони и др. В операционната система е върнат леко модифициран бутонът „Старт“, а към менюто са добавени Microsoft Edge, Streaming Xbox One, Microsoft Store.

Сътрудничество с Apple, Amazon, Facebook и Google

Microsoft с право е сред така наречените пет IT гиганта на Силиконовата долина – заедно с Apple, Amazon, Facebook и Google. Тези компании притежават милиарди долари, занимават се с реклама, разработват мобилни джаджи и компютри, създават революционен софтуер и непрекъснато се пресичат помежду си в един или друг бизнес сегмент.

През последните години връзките между тези технологични корпорации стават все по-широки, така че някои журналисти използват думата Frenemies, която буквално се превежда като „заклети приятели“, за да обозначат връзката между тях. И сякаш вчера медиите говореха за факта, че Apple и Facebook планират да работят по съвместен проект, а днес Марк Зукърбърг вече остро критикува управленските политики на Тим Кук, а ръководителите на Google и Microsoft си разменят критики относно механизмите за публикуване на новинарско съдържание и относно заплатите на издателите.

Стив Джобс и Бил Гейтс през 2007 г.
Стив Джобс и Бил Гейтс през 2007 г. Снимка: Wikipedia

 Сътрудничество между Google и Microsoft: Компаниите на Бил Гейтс и Сергей Брин са в студена война от десетилетия, но през последните години има забележимо размразяване на отношенията им. Днес Microsoft си партнира активно с Google, за да предоставя прогресивни и качествени уеб приложения (PWA) на устройства с Android чрез Play Store, което от своя страна стимулира интереса на разработчиците към инструментите на Microsoft.

 Сътрудничество между Apple и Microsoft: Сътрудничеството на Microsoft с Apple датира от времето на Стив Джобс, когато Гейтс инвестира 150 млн. долара във фалиралата Apple Corporation през 1997 г. На свой ред Apple прави iPod съвместим с Windows и създава Windows версия на Safari.

 Сътрудничество между Amazon и Microsoft: Бил Гейтс и неговият екип си сътрудничат активно с Amazon в сегмента на облачните изчисления. Днес Amazon Web Services предлага на своите потребители впечатляващ набор от услуги за внедряване на софтуер и бази данни и приложения, които използват различни технологични решения на Microsoft.

 Сътрудничество между Facebook и Microsoft: най-известният съвместен проект на тези две IT компании е работата по технологията Data Transfer Project, предназначена да осигури бърз трансфер и обмен на данни от услугите на Facebook и Microsoft.

Антимонополни санкции на Microsoft

Подобно на много други международни корпорации, Microsoft редовно става ответник по искове на конкуренти и антитръстови комисии:

 През 1998 г. Министерството на правосъдието на САЩ и 21 главни прокурори завеждат колективен иск срещу Microsoft, обвинявайки компанията, че използва доминиращата си пазарна позиция, за да наложи Internet Explorer на потребителите на Windows. Антитръстовото дело се разглежда няколко години, като през 2001 г. Бил Гейтс успява да сключи споразумение с Министерството на правосъдието, според което разработчикът трябва да плати доста големи глоби и да предостави на разработчиците на трети страни API за създаване на приложения за Windows.

 През март 2004 г. компанията е глобена с 497 милиона евро от Европейската комисия за злоупотреба с господстващото си положение на европейския софтуерен пазар. Комисията също така поставя изискване на Microsoft американската корпорация да предоставя на разработчиците на трети страни частна информация за техните собствени продукти, за да могат да пускат съвместими програми. Ръководството ѝ обаче не бърза да изпълни тези изисквания, поради което през лятото на 2006 г. компанията отново е глобена с 280,5 млн. евро.

 През февруари 2008 г. Европейската комисия наложи рекордна глоба от 899 млн. евро на Microsoft за отказ да се съобрази с антитръстовото решение на ЕС от 2004 г.

 През 2009 г. Федералната антимонополна служба на Руската федерация образува наказателно дело за нарушение на антимонополното законодателство и Закона за конкуренцията срещу Microsoft Corporation. Разследващите смятат, че компанията неразумно е спряла пускането на Windows XP, като по този начин е принудила руските потребители да закупят нова версия на операционната система. Но няколко месеца по-късно делото е прекратено поради липса на състав на престъпление.

Тайните на успеха на Microsoft

Снимка: Wikipedia

В своите мемоари Бил Гейтс споделя с читателите тайните, довели до успеха на създадената от него корпорация:

Проучване на конкурентите

Посещението на сайтовете на конкурентни фирми е задължителен сутрешен ритуал за всички топ мениджъри на компанията;

Фокусиране върху най-новите технологии и интернет

Те са бъдещето. През следващите години на пазара ще останат само тези компании, които активно използват иновациите в работата си.

Да не се почива върху стари лаври

Успехът е измамен и променлив. „Не забравяйте, че конкурентите не седят със скръстени ръце, така че постоянно се развивайте и вървете напред“, съветва Бил Гейтс.

Създаване на комфортна корпоративна среда

Ако персоналът усети грижата на мениджъра, той отговаря със същото.

Не се страхувайте да се откъснете от тълпата

Изберете своя собствен път на развитие. Не се страхувайте да наемете млади ентусиасти, които могат да внесат революционни идеи във вашия бизнес.

Използвайте това, което правите

Microsoft е един от най-отдадените потребители на собствените си продукти, което се оценява положително от потенциални партньори и клиенти.

Гейтс също вярва, че поне веднъж годишно трябва да се откъснете от обичайната си среда, за да погледнете ежедневните задачи и проблеми от нов ъгъл.

15 интересни факта за Microsoft

За почти 50 години съществуване компанията е натрупала много интересни факти, за които не всеки знае. Ето и част от тях:

 1. В момента Microsoft е най-големият колекционер на корпоративно изкуство в света. Колекцията от живопис, скулптура и мултимедийни произведения на съвременни автори, собственост на компанията, наброява 5 хиляди екземпляра. Повечето от експонатите са изложени в отделите на Microsoft.
 2. Служителите на компанията имат традиция да празнуват всички корпоративни празници със сладки M&Ms.
 3. Microsoft е създателят на първия смарт часовник в света – джаджата е представена през 1994 г. под името Datalink 150.
 4. Най-старият продукт на компанията е видеоиграта Microsoft Flight Simulator, която е пусната 3 години преди Windows.
 5. При кандидатстване за работа в Microsoft служителите на компанията, които провеждат интервюто, много обичат да задават различни трудни въпроси като например „Колко тежи Boeing 747?“, „Защо капаците на шахтите са кръгли?“ и др.
 6. Средно за едно свободно място в компанията има 1,3 милиона кандидати.
 7. За идентифицираните уязвимости в собствените си продукти компанията първо уведомява властите в САЩ и едва след това информира и потребителите.
 8. Microsoft Excel официално получава титлата „софтуерен убиец“ – появата на тази програма довежда до срив подобните до този момент програми като Apple VisiCalc и Lotus 1-2-3.
 9. Всяка година служителите на Microsoft изпиват повече от 23 млн. чаши мляко и портокалов сок, които се предлагат безплатно в кафетериите на компанията.
 10. Според Greenpeace Microsoft оглавява списъка на най-екологичните производители на планетата.
 11. Съоснователят на компанията Бил Гейтс е рицар на Британската империя.
 12. Бил Гейтс напуска Харвард, за да работи в Microsoft, а Стив Балмър, който ръководи корпорацията след Гейтс, не завършва обучението си в Станфорд.
 13. Microsoft охотно набира служители от женски пол, а корпорацията дори организира тематични летни лагери, за да подбере най-талантливите момичета. По време на летните си ваканции те могат да усъвършенстват своите меки умения (знания, способности и умения, свързани с личните качества), да получат основни умения в програмирането, в заснемането и обработката на видеоклипове, в блоговете, в управлението и др.
 14. Първата версия на пакета Microsoft Office е създадена от Microsoft за Apple – и по-точно за Macintosh PC.
 15. Microsoft активно подкрепя членовете на LGBT общността. В корпорацията за представители на сексуалните малцинства е създаден вътрешнокорпоративен синдикат, който включва около 700 души.

Също така интересен факт е, че днес Редмънд, където се намира централата на разработчика, се счита за едно от най-проспериращите и „богати“ места в щата Вашингтон, тъй като в него живеят голям брой високоплатени технически специалисти на Microsoft.

Източници

 • Microsoft.com
 • Wikipedia.org
 • Wikipedia.bg
 • Lindeal.com

Още статии