IBM - най-големият доставчик на софтуер, хардуер и комплексни услуги в IT сферата

автор: Теодора Иванова публикувано на: 07.07.2023 прегледи: 453 уникалност: 96%
IMB logo

International Business Machines Corporation (IBM) е американска технологична компания, оперираща в над 170 държави. Седалището ѝ е в Армонк, щата Ню Йорк. Основана е на 16 юни 1911 г. в Ендикот, Ню Йорк, от Чарлз Флинт – тогава под името Computing Tabulating Recording Company (CTR). Настоящото си име носи от 14 февруари 1924 г.

IBM е най-големият доставчик на софтуер в света, както и на междинен софтуер, хардуер и на комплексни услуги в сферата на информационните технологии.

Характерът на IBM се формира в продължение на близо 100 години трупане на богат опит в областта на обработката на информация. Почти всички продукти на компанията са проектирани и разработени с идеята да записват, обработват, комуникират, съхраняват и извличат информация – от първите везни, табулатори и часовници до днешните мощни компютри и огромни глобални мрежи.

Благодарение на множеството инвестиции, умелото привличане на водещи учени, включително и нобелови лауреати, инженери и търговски представители от цял свят, както и на внимателните проучвания на пазарните нужди, IBM не спира да се развива през всички периоди на съществуването си. Компанията е създател на мейнфрейм компютрите и успява да запази лидерската си позиция в производството им. Продукцията на хардуер варира – от мощни суперкомпютри до последни постижения в сферата на микро- и наноелектрониката.

Освен всичко това IBM е и силна изследователска организация, която към 2020 г. държи рекорд по брой генерирани от бизнеса патенти в САЩ в продължение на 28 поредни години. Сред изобретенията на компанията са банкоматът (ATM), твърдият диск, дискетата, картата с магнитна лента, релационната база данни, езикът за програмиране SQL, баркодът UPC и динамичната памет с произволен достъп (DRAM).

Днес IBM е считана за един от пионерите в областта на информационните технологии, помогнали да се революционизира начинът, по който предприятията, организациите и хората работят и се развиват. Тя е сред 30-те компании, които са включени в престижния индекс Dow Jones Industrial Average.

Към 2020 г. в IBM работят над 345 000 служители, което я прави един от най-големите работодатели в света. 70% от служителите се намират извън САЩ, а най-много от тях са в Индия. Сътрудници на компанията са носители на пет Нобелови награди, шест награди „Тюринг“ и пет Национални медала за наука.

История на IBM

  Предистория и предшественици на IBM

Въпреки че за официална дата на основаване на IBM се счита 16 юни 1911 г. (тогава под името CTR), историята на компанията е обвързана със значими технологични изобретения и други компании от края на XIX век.

Първото важно изобретение, свързано с историята на компанията, е изчислителната везна, патентована през 1885 г. от Джулиус Е. Питрап от Галиполис, щата Охайо. Патентите на Питрап по-късно са придобити от CTR.

Табулиращата машина на Хърман Холерит

През 1886 г. д-р Хърман Холерит провежда първия практически тест на своята система за изготвяне на таблици при записване и извеждане в табличен вид на жизненоважни статистически данни за Министерството на здравеопазването. Той получава първите патенти за своята електрическа табулираща машина през 1889 г., а година по-късно изобретението му е използвано при официалното преброяване на населението на САЩ. Благодарение на табулиращата машина данните от преброяването са обработени само за две години и половина (предишното преброяване е отнело близо 10 години) и са спестени 5 млн. долара. Въодушевен от този успех, през 1896 г. Холерит основава компанията Tabulating Machine Company, която е един от предшествениците на IBM.

През 1888 г. д-р Александър Дей изобретява първото записващо устройство. По-късно, през 1907 г., бизнесът на Дей е придобит от CTR и става един от градивните елементи на компанията.

През 1889 г. Харлоу Бънди основава Bundy Manufacturing Company – първата звукозаписна компания в света. Той произвежда часовник, изобретен от брат му Уилард (бижутер в Обърн, щата Ню Йорк), за да записва на хартиена лента времето на пристигане и заминаване на работниците. По-късно компанията Bundy Manufacturing също се превръща в ключов компонент на CTR.

  Сформиране на CTR (предшественик на IBM)

Първото десетилетие на XX век е белязано от редица бизнес консолидации, всички от които в крайна сметка водят до формирането на Computing Tabulating Recording Company (CTR) през 1911 г. Например International Time Recording Company (ITR) е създадена през 1900 г., а Computing Scale Company of America е учредена през 1901 г. – и тези два бизнеса са два от трите основни компонента на CTR десетилетие по-късно. Самият ITR през този период придобива други компании, като Dey Time Register Company, разширявайки продуктовата линия на технологиите за запис на работно време. Също така през 1906 г. ITR успява да надрасне първоначалните си производствени възможности и да построи модерна фабрика в Ендикот, Ню Йорк – където по-късно ще се намира завод № 1 на IBM.

През 1911 г. Чарлз Флинт организира сливането на Hollerith's Tabulating Machine Company с две други компании – Computing Scale Company of America и ITR. Комбинираната Computing Tabulating Recording Company (CTR) произвежда и продава продукти, вариращи от търговски везни и промишлени записващи устройства за време до машини за рязане на месо и сирене, заедно с табулатори и перфокарти. Към този момент CTR има 1 300 служители, както и офиси и заводи в Ендикот и Бингамтън (Ню Йорк), Дейтън (Охайо), Детройт (Мичиган), Вашингтон и Торонто (Онтарио).

Когато диверсифицираният бизнес на CTR се оказва труден за управление, Флинт се обръща за помощ към бившия втори изпълнителен директор на National Cash Register Company (NCR) – Томас Дж. Уотсън-старши. През 1914 г. Уотсън се присъединява към компанията като генерален мениджър. Въз основа на своя опит в продажбите в NCR, Уотсън прилага серия от ефективни бизнес тактики: щедри стимули за продажби, фокус върху обслужването на клиентите, настояване за добре поддържани търговци в тъмни костюми и плам за внушаване на гордост и лоялност към компанията във всеки работник. Уотсън засилва фирмения дух със спортни игри между служители, семейни излети и фирмен оркестър. Той проповядва положително мислене за бъдещето, а любимият му лозунг „МИСЛИ“ се превръща в мантра за служителите на CTR.

В рамките на 11 месеца след присъединяването си към компанията Уотсън става неин президент. CTR се съсредоточава върху предоставянето на широкомащабни и изградени по поръчка решения за таблици за бизнеса, оставяйки пазара за малки офис продукти на други. През първите четири години от управлението на Уотсън приходите се удвояват до 9 млн. долара. Той също така разширява дейността на компанията в други континенти – Европа, Южна Америка, Азия и Австралия.

В годините след Първата световна война инженерният и изследователски екип на CTR разработва нови и подобрени механизми, за да отговори на нарастващите нужди на своите клиенти. През 1920 г. компанията представя първата цялостна система за контрол на училищното време и пуска на пазара електронната счетоводна машина.

През 1921 г. компанията придобива бизнеса на Ticketograph Company of Chicago, както и някои патенти и друга собственост на Peirce Accounting Machine Company. Ротационната преса Carroll е разработена през 1924 г. за производство на карти с висока скорост, а капацитетът на перфокартата е удвоен.

  CTR се превръща в IBM

Растежът и разширяването на дейностите на CTR правят старото име на компанията твърде ограничено и на 14 февруари 1924 г. то е официално променено на International Business Machines Corporation, по-известно като IBM. Дотогава бизнесът на компанията вече се е разширил както географски, така и функционално.

По време на Голямата депресия от 30-те години на XX век IBM успява да продължи растежа си, докато останалата част от американската икономика се срива. Уотсън продължава да се грижи усърдно за своите служители. IBM е сред първите корпорации, които предоставят групова застраховка „Живот“ (през 1934 г.), обезщетения за преживели лица (през 1935 г.) и платени ваканции (през 1937 г.). Докато повечето предприятия са затворени, Уотсън не спира да държи служителите си ангажирани с производството на нови машини, дори когато търсенето е слабо.

Така, благодарение на получения голям инвентар от оборудване, IBM се оказва напълно готова, когато Законът за социалното осигуряване от 1935 г. допринася за сключването на забележителен правителствен договор за поддържане на трудови досиета на 26 млн. души. Това се определя като „най-голямата счетоводна операция на всички времена“ и минава толкова добре, че бързо довежда до поръчки от други държавни ведомства на САЩ.

През 1932 г. Уотсън създава голямо подразделение, за да ръководи инженерните, изследователските и развойните усилия за цялата продуктова линия на IBM. На следващата година IBM завършва създаването на една от най-добрите модерни лаборатории за изследване и развитие в света в Ендикот, Ню Йорк. Също в Ендикот, но през 1933 г., е учредено IBM Schoolhouse, чиято цел е обучение на служителите. През същата година към организацията на IBM е добавено изцяло ново продуктово звено – отдел за електрически пишещи машини.

Автоматичният калкулатор Harvard Mark I

  IBM по време на Втората световна война

40-те години на миналия век също са важен период в историята на IBM. Когато започва Втората световна война, всички съоръжения на компанията са предоставени на разположение на правителството на САЩ. Продуктовата линия на IBM се разширява, за да включи мерници, пушки и части за двигатели – общо повече от три дузини основни боеприпаси. Уотсън определя номинална печалба от 1% за тези продукти и използва парите, за да създаде фонд за вдовици и сираци на жертви от войната, които са били служители на IBM.

Годините на войната бележат и първите стъпки на IBM към компютрите. Автоматичният последователно контролиран калкулатор Mark I е завършен през 1944 г. след шест години разработка съвместно с Харвардския университет. Това е първата машина, която е способна да изпълнява дълги изчисления автоматично. Над 50 фута дълъг, 8 фута висок и тежащ почти 5 тона, на Mark I му отнема по-малко от секунда, за да реши задача със събиране, но около шест секунди за умножение и два пъти повече за деление – много по-бавно от всеки джобен калкулатор днес.

По-късно през десетилетието, през 1948 г., IBM представя електронния калкулатор Selective Sequence – първата широкомащабна цифрова изчислителна машина на компанията. През същата година следва не по-малко успешният 604 Electronic Calculating Punch – електронно изчислително устройство. През 1949 г. е готов и първият продукт на IBM, проектиран специално за изчислителни центрове – програмиран с карта електронен калкулатор.

  IBM през 50-те години

През десетилетието на 50-те години IBM прави редица ключови технологични промени. През 1952 г. компанията представя IBM 701 – първият голям компютър, базиран на вакуумна тръба. Тръбите са по-бързи, по-малки и по-лесни за смяна от електромеханичните превключватели в Mark I (от 1944 г.). IBM 701 изпълнява 17 000 инструкции в секунда и е използван предимно за държавна и изследователска работа. Той се оказва полезен и за бизнеса – за фактуриране, изчисляване на заплати и контрол на инвентара. Вакуумните тръби са заменени от транзистори към 1959 г. Тогава е представен IBM 7090 – един от първите напълно транзисторни мейнфрейми, способен да извършва 229 000 изчисления в секунда. Военновъздушните сили на САЩ използват този нов модел, за да управляват своята система за ранно предупреждение за балистични ракети.

През 1957 г. IBM повежда обработката на данни в нова посока с доставката на IBM 305 Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC) – първата компютърна дискова система за съхранение. Такива машини се превръщат в основна среда за съхранение в индустрията за обработка на транзакции. За по-малко от секунда функцията на RAMAC за т.нар. „произволен достъп“ може да извлече данни, съхранени на всеки от 50-те въртящи се диска. На изложба на IBM на Световното изложение в Брюксел през 1958 г. RAMAC демонстрира успешно способността си да отговаря на въпроси по световна история на десет езика.

Също през 1957 г. IBM представя FORTRAN (FORmula Translation) – компютърен език, базиран на алгебра, граматика и синтаксис. Той се превръща в един от най-широко използваните компютърни езици за техническа работа.

  IBM през 60-те години

Този период на бързи технологични промени и напредък е воден от ново поколение ръководство на IBM. След почти четири десетилетия като главен изпълнителен директор на компанията, през 1952 г. Томас Дж. Уотсън-старши предава титлата „Президент“ на сина си – Томас Дж. Уотсън-младши. Той става главен изпълнителен директор само шест седмици преди смъртта на баща си (на 19 юни 1956 г.).

Точно както баща му е виждал бъдещето на компанията в табулаторите, а не във везните и часовниците, Уотсън-младши предвижда ролята, която компютрите ще играят в бизнеса. Именно той ръководи трансформацията на IBM от средно голям производител на таблично оборудване и пишещи машини към лидер в компютърната индустрия.

При Уотсън-младши се открояват иновации в още една различна сфера – маркетинг. През 1969 г. IBM променя начина, по който продава технологии. Вместо да предлагат хардуер, услуги и софтуер изключително в пакети, търговците „отделят“ компонентите и ги продават и поотделно. Отделянето дава началото на индустриите за софтуер и услуги за милиарди долари, сред които IBM и до ден-днешен е световен лидер.

Контролен панел на компютър от серията IBM Data Systems 360

На 7 април 1964 г. IBM представя System/360 – първото голямо „семейство“ компютри, които използват взаимнозаменяем софтуер и периферно оборудване. Това е смело отклонение от монолитния, универсален мейнфрейм. Списание Fortune го нарича „хазартът на IBM за 5 млрд. долара“. System/360 предлага избор от пет процесора и 19 комбинации от мощност, скорост и памет. Един потребител може да работи със същите магнитни ленти и дискови продукти като друг потребител, разполагащ със 100 пъти по-мощен процесор. System/360 предлага също драматични подобрения в производителността, благодарение на технологията Solid Logic – половин инчови керамични модули, съдържащи схеми, които са много по-плътни, по-бързи и по-надеждни от по-ранните транзистори.

  IBM през 70-те години

През 70-те години приключва ръководството на семейство Уотсън в IBM, продължило повече от половин век. През 1971 г. Уотсън-младши се оттегля като главен изпълнителен директор на компанията. След междинен период на управление от страна на Т. Винсент Лиърсън, през 1973 г. Франк Т. Кери застава начело на IBM. Уотсън-младши служи като посланик на САЩ в Съветския съюз, но остава член на борда на директорите на IBM до 1984 г.

По време на управлението на Кери компютърната индустрия се разширява и си проправя път в ежедневието на хората. Флопи дискът, представен през 1971 г., се превръща в стандарт за съхранение на лични компютърни данни. Следват още нововъведения – през 1973 г. IBM пуска на пазара свой касов апарат за супермаркети, използващ стъклени призми, лещи и лазер, за да разчита цените на продуктите. През същата година клиентите на банките започват да правят тегления, преводи и други запитвания по сметки чрез IBM 3614 Consumer Transaction Facility – ранна форма на днешните банкомати.

  IBM през 80-те години

Назначаването на Джон Р. Опел за главен изпълнителен директор на IBM през 1981 г. бележи началото на нова ера в света на компютрите. Благодарение на създаването на IBM Personal Computer (или PC), марката IBM започва да навлиза в домовете, малкия бизнес и училищата. Въпреки че не е грандиозна машина по технологични стандарти, IBM PC събира всички най-желани характеристики на компютъра в едно малко устройство. То предлага 16 KB потребителска памет (разширяема до 256 KB), един или два флопи диска и допълнителен цветен монитор. При проектирането му IBM за първи път възлага производството на своите компоненти на външни компании. Процесорният чип идва от Intel, а операционната система, наречена DOS (Disk Operating System), идва от компания с тогава едва 32 служители – Microsoft.

През 1985 г. Джон Ф. Ейкърс става главен изпълнителен директор на IBM и се фокусира върху рационализирането на операциите и пренасочването на ресурси. При неговото управление компанията влага значителни инвестиции в научни изследвания, които водят до четирима носители на Нобелова награда за физика, до постигнати открития в сферата на математиката, съхранението на данни и телекомуникациите, както и до разширяване на изчислителните възможности на технологиите.

Локалната мрежа IBM token-ring, въведена през 1985 г., позволява на потребителите на персонални компютри да обменят информация и да споделят принтери и файлове в рамките на една сграда или комплекс.

  IBM през 90-те години

През 80-те и началото на 90-те години на XX век IBM е разтърсена от последователни революции. PC революцията поставя компютрите директно в ръцете на милиони хора. След нея революцията клиент/сървър се стреми да свърже всички тези персонални компютри („клиентите“) с по-големи компютри, които работят във фонов режим („сървърите“, които обслужват данни и приложения на клиентски машини). Тези две революции трансформират начина, по който клиентите гледат, използват и купуват технологии, което разтърсва фундаментално IBM. Частичните технологии вече са с предимство пред интегрираните решения. Фокусът е върху личната продуктивност, а не върху бизнес приложенията в предприятията. Поради тази причина до 1993 г. годишните нетни загуби на IBM достигат рекордните 8 млрд. долара. Управлението на разходите и рационализирането се превръщат в основна грижа и IBM започва да обмисля обособяването на подразделенията си на отделни независими бизнеси.

На 1 април 1993 г. Луис В. Герстнер-младши е назначен за нов председател и главен изпълнителен директор на IBM. За първи път в историята си компанията намира лидер извън своите редици. Герстнер е бил председател и главен изпълнителен директор на RJR Nabisco в продължение на 4 години, а преди това е прекарал 11 години като главен изпълнителен директор в American Express. Той допринася с чувствителност, ориентирана към клиентите, и експертен опит в стратегическото мислене, който е усъвършенствал през годините като консултант по управление в McKinsey & Co. Скоро след назначаването си Герстнер предприема драматични действия, за да стабилизира компанията. Тези стъпки включват възстановяване на продуктовата линия на IBM, продължаване свиването на работната сила и значително намаляване на разходите. Въпреки нарастващия натиск за разделянето на IBM на отделни, независими компании, Герстнер решава да запази нейното единство. Той защитава тезата, че една от трайните силни страни на IBM е способността ѝ да предоставя интегрирани решения за клиентите – нещо много по-важно от осигуряването на части или компоненти. Разделянето на компанията според него би унищожило уникалното предимство на IBM.

С възхода на Интернет и мрежовите компютри компанията преживява поредна драматична промяна в индустрията, но този път се оказва по-добре подготвена. Цялата упорита работа, която IBM е свършила, за да навакса изоставането в областта клиент/сървър, служи добре на компанията в ерата на мрежовите компютри. Отново клиентите насочват фокуса си върху интегрираните бизнес решения – ключовата сила на IBM, която съчетава опита на компанията в решения, услуги, продукти и технологии.

През есента на 1995 г., изнасяйки реч на търговското изложение за компютърна индустрия COMDEX в Лас Вегас, Герстнер формулира новата визия на IBM – че мрежовите компютри ще движат следващата фаза на растеж на индустрията и ще бъдат всеобхватната стратегия на компанията. Същата година IBM придобива Lotus Development Corp., а на следващата – Tivoli Systems Inc. Услугите стават най-бързо развиващият се сегмент на компанията, с растеж от над 20% годишно.

През май 1997 г. IBM внушително демонстрира потенциала на компютрите с Deep Blue – 32-възлов IBM RS/6000 SP компютър, програмиран да играе шах на световно ниво. В мач от шест партии в Ню Йорк Deep Blue побеждава световния шампион по шах Гари Каспаров. Това е първият път, когато компютър побеждава първокласен шахматист в турнирна игра, което разпалва обществен дебат за това доколко компютрите могат да се доближат до човешкия интелект. Учените зад Deep Blue обаче предпочитат да наблегнат на по-практическите съображения. Изчислителната мощ на Deep Blue (способен да оцени 200 млн. шахматни хода в секунда) има широк спектър от приложения в области, изискващи систематично изследване на огромен брой променливи, сред които прогнозиране на времето, моделиране на финансови данни и разработване на нови лекарствени терапии. Така с наближаването на края на десетилетието IBM застава на прага на новия век, след като се възстановява като водещ иноватор в информационните технологии и постига впечатляващ бизнес обрат.

  IBM на прага на новия век

През 2000 г. IBM представя IBM eServer – ново поколение сървъри, характеризиращи се с надеждност от мейнфрейм клас, широка поддръжка на отворени стандарти за разработване на нови приложения и капацитет, при поискване, за управление на безпрецедентните нужди на електронния бизнес. Новите сървъри разполагат с технология от висок клас сървъри на IBM, приложена в цялата продуктова линия, и включват: eServer zSeries – най-надеждният сървър за данни и транзакции в индустрията; eServer pSeries – най-мощният технологично напреднал UNIX сървър; eServer iSeries – високопроизводителнен интегриран бизнес сървър за компании от среден пазар, и eServer xSeries – достъпен Intel базиран сървър с най-модерната технология за надеждност.

При изграждането и управлението на технологичната инфраструктура за Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. IBM „печели“ златен медал. Официалният уеб сайт на игрите, поддържан от IBM, обработва безпрецедентен интернет трафик с 11,3 млрд. посещения (1 700% увеличение спрямо официалния сайт на игрите в Нагано през 1998 г.). Повече от 13 млн. реда софтуерен код са написани и щателно тествани преди началото на игрите. Близо 6 000 души осигуряват технологична поддръжка за 300 медала в 37 спортни състезания, проведени на 39 локации. Повече от 7 300 IBM персонални компютри и ThinkPad са свързани към мрежата за информационни технологии на Олимпийските игри, 540 Netfinity сървъра поддържат системата за управление на игрите, като съхраняват огромни количества данни, 50 IBM RS/6000 PC и три RS/6000 SP сървъра управляват и организират генерираните данни от Olympics.com и интранет система, а три S/390 Parallel Sysplex захранват централната система за резултати.

Следва най-внушителното и значимо внедряване на настолни технологии на IBM след представянето на персоналния компютър от 1981 г. През март 2000 г. компанията обявява марката NetVista за нови персонални компютърни устройства, включително компютри от следващо поколение и устройства за достъп до Интернет. Сред представените продукти са високопроизводителното устройство NetVista All-in-One, NetVista Legacy-Free PC, NetVista Internet Appliance и NetVista Zero Footprint Thin Client.

IBM е наградена с Националния медал за технологии на САЩ за 2000 г. – за рекорда на компанията за иновации в технологиите за съхранение. Това е седми път, в който IBM и учени от компанията получават най-високата национална награда за технологични иновации – повече от всяка друга компания или организация.

През 2000 г. Самуел Дж. Палмизано става президент и главен оперативен директор на IBM, а Джон М. Томпсън става вицепрезидент. Хариет П. Пиърсън е назначен за първи главен служител по поверителност, който да ръководи политиките и практиките за поверителност на компанията, да води инициативи на IBM за укрепване защитата на поверителността на потребителите и да продължи лидерската роля на компанията в тези области.

Значимо постижение на IBM през 2000 г. е и дебютът на комерсиалната версия на ASCI White – най-мощният суперкомпютър в света. Новата система RS/6000 SP използва подобряващи производителността медни микропроцесори, силиконова превключваща технология и усъвършенстван софтуер, за да предостави на електронния бизнес несравнима скорост на обработка, мащабируемост и надеждност, необходими за взискателни приложения за електронна търговия.

Суперкомпютърът ASCI White

На прага на новия век IBM прави и най-голямата капиталова инвестиция в своята история – 5 млрд. долара, обявявайки планове за изграждане на най-технологично напредналото съоръжение за производство на чипове в света в Източен Фишкил, Ню Йорк. Новото съоръжение, на стойност 2,5 млрд. долара, ще съчетае за първи път открития на IBM в производството на чипове като медни връзки, силиций върху изолатор и диелектрична изолация с ниско K на 300 мм пластини. Планирано да започне работа в края на 2002 г., това съоръжение ще добави 1 000 нови работни места, когато достигне пълно производство през следващата година.

  IBM през първото десетилетие на XXI век

През октомври 2001 г. IBM обявява eServer p690 (Regatta) като най-мощния UNIX сървър в света, увенчавайки петгодишни усилия за доставяне на нов клас UNIX система, която включва микропроцесорни пробиви и мейнфрейм технологии. По-късно през същия месец Regatta поставя световен рекорд за скорост на обработка на важния инженерен бенчмарк Fluent.

Малко по-късно IBM пуска на пазара ThinkPad TransNote – първият портфолио преносим компютър в света, комбиниращ мобилен компютър с дигитален бележник и включващ една от най-радикалните промени на дизайна в индустрията след т. нар. „мидена черупка“.

монитор IBM T220
монитор IBM T220,
снимка: Wikipedia

През август 2001 г. IBM е избрана от консорциум от четири изследователски центъра в САЩ да изгради най-мощната изчислителна мрежа в света – взаимосвързана поредица от Linux клъстери, способни да обработват 13,6 трлн. изчисления в секунда. Grid системата, известна като Distributed Terascale Facility, ще позволи на хиляди учени в САЩ да споделят изчислителни ресурси през най-бързата изследователска мрежа в света – в търсене на открития в науките за живота, моделирането на климата и други критични дисциплини. През същия месец, благодарение на опита и технологичния си напредък, IBM е избрана да си партнира с няколко центъра в U.K. National Grid, за да свърже масивна мрежа от компютри във Великобритания.

Също през 2001 г. IBM представя T220 – монитор с плосък панел с най-висока резолюция в света, с 22,2-инчов екран, който показва 12 пъти повече детайли от мониторите, предлагани до този момент.

Продължават и успехите на учените от компанията – през 2001 г. те разработват революционна транзисторна технология, която може да доведе до производството на нов клас по-малки, по-бързи и по-нискомощни компютърни чипове със силиций. Те създават първия в света набор от транзистори от въглеродни нанотръби – малки цилиндри от въглеродни атоми, които са с размери от 10 атома напречно и са 500 пъти по-малки от дотогавашните базирани на силиций транзистори.

2001 г. е белязана от още един успех на IBM – правителството на САЩ използва ASCI White, най-бързия суперкомпютър в света, в Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в Калифорния. Той покрива пространство с размерите на две баскетболни игрища и тежи 106 тона. Разполага с 6 TB памет, т.е. почти 50 000 пъти повече от средния персонален компютър, и има повече от 160 TB капацитет на серийната дискова система IBM TotalStorage 7133 – достатъчно, за да побере шест колекции от книги на Библиотеката на Конгреса.

На 1 март 2002 г. Самуел Дж. Палмизано става за главен изпълнителен директор на IBM, като същевременно остава и президент на компанията. През октомври той е избран за председател на борда, считано от 1 януари 2003 г. (на тази дата Палмизано става председател, президент и главен изпълнителен директор на IBM). Луис В. Герстнер-младши остава председател на IBM до края на 2002 г.

През юли 2002 г. IBM и PricewaterhouseCoopers (PwC) се споразумяват, че IBM ще придобие глобалното звено за бизнес консултации и технологични услуги PwC Consulting за приблизителната покупна цена от 3,5 млрд. долара в брой и акции. Това дава на IBM несравнима способност да помага на клиентите си да решават своите бизнес проблеми и да използва технология от световна класа за подобрена бизнес производителност. Комбинацията създава нова глобална бизнес единица – IBM Business Consulting Services, включваща повече от 30 000 IBM и 30 000 прехвърлени PwC Consulting професионалисти.

През същата година IBM представя eServer z800 – мейнфрейм от начален клас на по-ниска цена, който фундаментално променя икономиката на мейнфрейм компютрите. С този ход IBM предоставя за първи път усъвършенствана паралелна Sysplex клъстерна технология на мейнфрейм клиенти от начален клас. Следва обявяването на eServer p650 – най-мощният UNIX сървър в света. Това е първият сървър, който включва най-новия 64-битов микропроцесор на IBM – POWER4+, допринасящ със светкавичната производителност и автономни изчислителни възможности. В допълнение, IBM дебютира IBM eServer p655 – ултраплътен UNIX сървър, насочен към пазара на високопроизводителни изчисления, който е в състояние да достигне половин трилион операции в секунда в един кадър при пикова процесорна мощност. Той е последван от IBM eServer i890, включващ технология от мейнфрейм клас и променящия играта POWER4 микропроцесор на компанията. 32-посочният i890, работещ с най-новата версия на операционната система iSeries, почти удвоява процесорната мощност на предишния най-висок клас iSeries – i840.

През 2002 г. компанията представя и IBM eServer xSeries 440 с технологията Enterprise X-Architecture. Предлагайки архитектура в стил на изграждащ блок, новият сървър позволява на клиентите да плащат за изчислителна мощност постепенно, когато имат нужда от нея, и е проектиран да поддържа до 16 процесора и 64 GB памет.

В процеса на класическо усъвършенстване на своята продуктова линия ThinkPad и най-радикалната промяна в дизайна от почти десетилетие, през 2002 г. IBM добавя технология за тъчпад към традиционния Track Point. С иновативния нов UltraNav, наличен в новия тънък и лек ThinkPad T30, потребителите могат бързо и лесно да изберат начина, по който искат да работят и сърфират в интернет.

Благодарение на талантливия изобретател Рави Аримили, през 2002 г. IBM става лидер в света по генериране на най-много патенти в САЩ (общо 3 288) за десета поредна година. През последното десетилетие изобретателите на IBM са получили рекордните 22 357 патента, изпреварвайки следващата най-близка компания с близо 7 000 патента. Аримили, сътрудник на IBM в Остин, щата Тексас, получава патенти за 78 изобретения през 2002 г.

Също през 2002 г. IBM записва 1 TB данни на линейна цифрова лентова касета, съхранявайки 10 пъти повече данни от която и да било друга налична линейна лентова касета (1 TB се равнява на 16 дни непрекъснато гледане на DVD филми или 8 000 пъти повече данни, отколкото човешкият мозък съхранява за цял живот). Инициативата се разработва от април 2001 г. в Almaden Research Center на IBM в Сан Хосе, Калифорния, както и в IBM лаборатории за разработка на продукти за съхранение.

През 2002 г. IBM изгражда и нова система за спешна комуникация за най-големия регион – Вашингтон, окръг Колумбия, която правоприлагащите органи и противопожарните служби започват да тестват. Системата Capital Wireless Integrated Network помага на местните, щатските и федералните агенции в окръг Колумбия, Мериленд и Вирджиния да комуникират помежду си в реално време при кризисни ситуации.

През ноември 2003 г. IBM продава 20-милионния ThinkPad T41.

ABB и IBM сключват 10-годишно споразумение за изнасяне на близо 90% от операциите на инфраструктурата на информационните системи на ABB, включително прехвърлянето на повече от 1 200 служители към IBM. Споразумението се оценява на 1,1 млрд. долара и се основава на добре установени отношения между двете компании.

IBM печели 3 415 патента в САЩ през 2003 г., счупвайки рекорда за патенти, получени за една година, и удължавайки своята кариера като най-иновативна компания в света до 11 последователни години. През последните 11 години иновациите на IBM са генерирали повече от 25 000 патента в САЩ – почти три пъти повече от всеки американски IT конкурент за това време.

През същата година IBM представя първа по рода си инициатива IBM On Demand Community – за насърчаване и поддържане на корпоративната филантропия чрез доброволчество.

През 2004 г. компанията пуска IBM eServer zSeries 890 – мощен мейнфрейм за средни корпоративни клиенти. След него IBM представя eServer i5 – първите системи, захранвани от дългоочакваните микропроцесори POWER5. Работейки с i5/OS, следващото поколение на OS/400, новите системи eServer i5 предоставят на малките и средни предприятия безпрецедентна мощност, гъвкавост и икономически ползи. Предлагат се също така IBM eServer p5 595 и eServer i5 595, осигуряващи мощен капацитет и производителност, заедно с новия 32-посочен IBM eServer p5 590 – до 45% по-бърз и 45% по-евтин от своя предшественик eServer pSeries p690.

През 2004 г. IBM представя първия ThinkPad с вграден четец на пръстови отпечатъци. Избрани модели на ThinkPad T42 предлагат несравнимо ниво на защита на данните чрез нова биометрична способност и вградена подсистема за сигурност.

С 3 248 патента през 2004 г., IBM печели повече патенти в САЩ от всяка друга компания за дванадесета поредна година. IBM има 1 314 патента повече от всяка друга компания.

През същата година IBM, заедно с представители на водещи световни научни, образователни и филантропски организации, стартира World Community Grid – глобално хуманитарно усилие, което прилага неизползваната изчислителна мощ на индивидуалните и бизнес компютри, за да помогне за справяне с най-трудните здравни и социални проблеми в света.

През декември 2004 г. Lenovo Group Limited (водещата марка за персонални компютри в Китай и цяла Азия) и IBM сключват окончателно споразумение, съгласно което Lenovo придобива отдела за персонални компютри на IBM, за да формира третия по големина бизнес за компютри в света.

През 2005 г. компанията представя IBM System z9 – разработка на стойност 1,2 млрд. долара, в която са участвали близо 5 000 IBM инженери, разработчици на софтуер, технологични професионалисти и експерти по сигурността от цял свят. System z9 може да обработва 1 млрд. транзакции на ден, демонстрирайки повече от два пъти по-висока производителност спрямо своя предшественик IBM zSeries z990.

През февруари 2005 г. компанията пуска IBM eServer p5-510, а през октомври дебютира четири нови UNIX системи (IBM System p5-550Q, p5-520, p5-550 и p5-505), оборудвани с POWER5+ микропроцесорна технология и предназначени за малки и средни предприятия. През ноември IBM представя предварителна версия на надградения суперкомпютър POWER5+ IBM p5-575.

Компанията добавя към гамата си продукти за съхранение още: IBM TotalStorage DS4800 (модели 82A & 84A) – нова система за съхранение от среден клас с 4 гигабита в секунда; и IBM System Storage N5200 и IBM System Storage N5500 – два члена на нова серия мрежови системи за съхранение.

През февруари 2005 г. IBM, Sony Corporation, Sony Group и Toshiba Corporation разкриват подробности за техния пробив – съвместно разработен Cell микропроцесор, включващ подобна на суперкомпютър производителност с плаваща запетая с наблюдавани тактови скорости над 4GHz. Екипът си сътрудничи при разработването на микропроцесора Cell в съвместен дизайнерски център в Остин, Тексас, от март 2001 г. Прототипът на чипа интегрира 234 млн. транзистора и е произведен с 90 нанометрова SOI технология. През август екипът публикува ключови документи, които описват подробности за Cell Broadband Engine Architecture като следващото важно събитие в проекта Cell. През ноември IBM и Sony пускат нови софтуерни компоненти и документация – включително разширения към Linux, които поддържат Cell програмиране – за технологията Cell Broadband Engine Architecture.

През 2005 г. президентът на САЩ Джордж Буш награждава IBM с Националния медал за технологии за 2004 г. от Министерството на търговията на САЩ и Технологичната администрация – като признание за повече от четири десетилетия иновации в полупроводниковите технологии. Наградата е за пробиви на IBM, сред които разработването на многоядрена процесорна интеграция, DRAM (Dynamic Random Access Memory), използването на медно окабеляване върху чип, технологията Silicon on Insulator (SOI) и високоскоростни силиконово-германиеви чипове. Националният медал за технологии е най-високото отличие, присъдено от президента на САЩ на водещи иноватори.

За тринадесета поредна година IBM има повече патенти в САЩ от всяка друга компания – 2 941 патента, издадени на IBM през 2005 г., произтичат от иновативната работа на повече от 4 500 служители.

Що се отнася до благотворителната дейност, в началото на 2005 г. IBM предоставя технологии и услуги, оценени на малко над 3 млн. долара (а служителите даряват още 1,2 млн.), за да помогнат на жертвите на цунами, опустошило части от Азия. През септември IBM прави дарение на услуги и технологии на стойност 3,2 млн. в подкрепа на операции за подпомагане и възстановяване след урагана Катрина в САЩ. През октомври IBM и нейните служители оказват хуманитарна помощ след опустошителното земетресение в Южна Азия. Следва акция и за подпомагане на жертвите на бедствието в Пакистан.

През 2006 г. IBM обявява eServer zSeries 990 – най-сложният сървър в света и новият флагман на семейството eServer. Новият z990 поставя нов стандарт за изчисления от корпоративен клас и е резултат от 4-годишна инвестиция от над 1 млрд. долара в платформата zSeries. След него IBM представя ултрабързата система eServer p690 от висок клас, която осигурява 65% подобрение на производителността спрямо своя предшественик. Всеки чип Power4 съдържа 174 млн. транзистора – около 10 пъти повече спрямо използваните в днешните компютри.

Малко след това, като част от най-широката трансформация на своя eServer iSeries от повече от десетилетие, IBM обявява iSeries 825 и 870, които се присъединяват към iSeries 890 във високия клас на фамилията iSeries. Използван от повече от 200 000 клиенти по целия свят, IBM eServer iSeries е един от най-популярните сървъри в индустрията.

През 2007 г. IBM придобива Cognos – канадска софтуерна компания, специализирана в бизнес разузнаването. Този ход прави IBM водещ доставчик на технологии и услуги за бизнес разузнаване и управление на производителността, предоставяйки широка, отворена, базирана на стандарти платформа, за да помогне на компаниите да разширят стойността на своята информация, да оптимизират своите бизнес процеси и да увеличат максимално производителността в своите предприятия.

През същата година IBM пуска най-бързия микропроцесор, създаван някога, и ултрамощен нов компютърен сървър, който използва многобройните постижения на чипа в технологиите за пестене на енергия и виртуализация. Новият сървър е първият, който държи и четирите основни рекорда за скорост за бизнес и техническа производителност.

IBM пренасочва 1 млрд. долара годишно към своите бизнеси, мобилизирайки ресурсите на компанията за драстично повишаване на нивото на енергийна ефективност в информационните технологии. Инициативата Project Big Green на IBM е насочена към корпоративни центрове за данни, където енергийните ограничения и разходите могат да ограничат способността им за растеж. Тя включва нов глобален „зелен екип“ от повече от 850 архитекти за енергийна ефективност. В плана влизат и нови продукти и услуги за IBM и нейните клиенти за рязко намаляване на потреблението на енергия в центровете за данни, трансформиране на световните бизнес и обществени технологични инфраструктури в „зелени“ центрове за данни. Като част от Project Big Green, компанията обявява разширяване на центъра за данни на стойност 86 млн. долара в своето съоръжение в Боулдър. Новият център за данни ще включва новите енергийно ефективни продукти и услуги на IBM.

През 2007 г. изследователите на IBM разкриват две големи научни открития в атомен мащаб – едното е важна стъпка в разбирането на способността на единичните атоми да поддържат специфична магнитна посока, което ги прави подходящи за бъдещи приложения за съхранение на данни. Второто е нов, много здрав и стабилен превключвател с една молекула, който може да се използва като модулен градивен елемент за молекулярни компютри. Освен това изследователите на IBM, в сътрудничество с учени от Цюрих, демонстрират нова, ефикасна и прецизна техника за „печат“ в наномащаб. Методът, който позволява на учените да поставят отделни частици точно там, където искат, може да ускори развитието на наномащабни биосензори, ултрамалки лещи, които могат да огъват светлината вътре в бъдещите оптични чипове, и производството на нанопроводници, които може да са в основата на утрешния компютърни чипове. Въпреки че все още са далеч от това да си проправят път към продуктите, тези пробиви ще позволят на учените да продължат да развиват областта на нанотехнологиите.

Също през 2007 г. IBM представя Lotus Symphony – безплатен софтуерен пакет за офис продуктивност, който включва три основни приложения – текстообработка, електронни таблици и презентации. Софтуерният пакет, който поддържа Windows и Linux настолни компютри, е изтеглен от повече от 100 000 регистрирани потребители през първата седмица. Броят на изтеглянията е рекорд за софтуера на IBM.

IBM дарява на правителството на САЩ иновативна технология за превод на устна реч, за да подпомогне по-добрата комуникация в Ирак – 1 000 устройства за двупосочен автоматичен превод и 10 000 копия на софтуера за бъдеща употреба. Системите могат да разпознават и превеждат речник от над 50 000 английски и 100 000 арабски думи.

През 2008 г. спускаемият апарат Phoenix Mars Lander на НАСА каца на Марс. Mars Lander е оборудван с радиационно устойчив компютър RAD6000 от BAE Systems, изграден с 32-битова Power Architecture, лицензирана за BAE Systems от IBM. Космическият кораб се насочва към полярния север на Марс, където рови в замръзналата повърхност в търсене на градивните елементи на живота. Като „мозък“ на кораба, RAD6000 обработва навигационни данни и задвижва ключови системи както в космоса, така и на повърхността на планетата. Подобна компютърна система беше успешно използвана в мисията на НАСА Spirit and Opportunity Mars Exploration Rovers, стартирана през 2003 г. Тази мисия Rover, първоначално планирана за 90 дни, удивително продължава да предава безпрецедентно количество данни и зашеметяващи снимки към Земята.

През същата година IBM представя новаторско, цялостно портфолио от решения за здравни анализи за здравни системи. Enterprise Health Analytics използва силата на масивна информация, генерирана от днешната здравна индустрия, като я преобразува в нова, управлявана от данни интелигентност. Този богат източник на клинична и бизнес информация може да донесе стратегическа диференциация на здравните системи, като им даде безпрецедентни знания за техните операции, пациенти и други аспекти на техния бизнес. Решенията запълват значителна празнота в интегрирането на данни и интелигентните анализи, които към този момент представляват основна пречка пред трансформацията в здравната индустрия.

IBM продължава иновациите с WebSphere Premises Server версия 6.1 – софтуерен продукт, който позволява трансформация на бизнес процеси, като отговаря на прозренията, предоставени от сензорни данни. Използвайки решение, базирано на WebSphere Premises Server, една компания може да извлече полезна бизнес информация от инфраструктура от мрежови сензори, като местоположение, температура, вибрации, влажност или друга важна информация за състоянието или факторите на околната среда.

Суперкомпютърът IBM Power 575

IBM представя през 2008 г. и нов суперкомпютър, захранван от един от най-бързите микропроцесори в света и охлаждан от иновативна водна система. Power 575, оборудван с най-новия микропроцесор POWER6, използва медни плочи с водно охлаждане, разположени над всеки микропроцесор, за отстраняване на топлината от електрониката. Изисквайки 80% по-малко климатични модули, Power 575 с водно охлаждане може да намали с 40% типичната консумация на енергия, използвана за охлаждане на центъра за данни.

През 2008 г. революционният хибриден суперкомпютър на IBM, създаден за Националната лаборатория в Лос Аламос на Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA), си проправя път към книгата с рекорди за суперкомпютри TOP500 като най-мощната система в света.

IBM представя първото 45-нанометрово (nm) предложение за леярство на силиций върху изолатор (SOI). Новото предложение добавя стандартни за индустрията инструменти за проектиране и библиотеки към интелектуалната собственост, която вече е налична чрез съществуващата SOI инфраструктура за разработка на IBM.

През 2008 г. продължават и успехите на учените от IBM – в сътрудничество с университета в Регенсбург в Германия, те са първите, които измерват силата, необходима за преместване на отделни атоми върху повърхност. Това фундаментално измерване предоставя важна информация за проектиране на бъдещи устройства с атомен мащаб: компютърни чипове, миниатюризирани устройства за съхранение и др.

Учените от IBM постигат още един значителен напредък към изпращане на информация вътре в компютърен чип, като използват светлинни импулси вместо електрони, изграждайки най-малкия нанофотонен превключвател в света с отпечатък, който е около 100 пъти по-малък от напречното сечение на човешки косъм. Превключвателят е важен градивен елемент за контролиране на потока от информация в бъдещите чипове и може значително да ускори производителността на чипа, като същевременно използва много по-малко енергия.

През 2009 г. президентът на САЩ Барак Обама награждава IBM с Национален медал за технологии и иновации за суперкомпютърната програма Blue Gene.

  Важни постижения на IBM през последното десетилетие

През февруари 2011 г. IBM привлича световното внимание със своята програма за изкуствен интелект. Суперкомпютърът IBM Watson (носещ името на основателя на компанията Томас Уотсън) участва в телевизионното американско предаване Jeopardy!, което представлява игра тип викторина. Watson е способен да разбира въпроси, които са формулирани на естествен език, както и да намира техните отговори в база данни. В играта срещу него застават Брад Ратер, който е спечелил най-голямата награда в предаването, и Кен Дженингс – рекордьор по продължителност на поредица игри без загуба. Watson побеждава в играта, а наградата е 1 млн. долара. Но всъщност генералната цел на проекта е да се разработи продукт, който да помага в диагностиката и лечението на пациенти. С помощта на технологията за обработка на големи данни, стремежът е компютърът да може за броени минути да извлече ценна информация за индивидуални истории на заболявания и начини за тяхното лечение, като ги представи във вид на отчет. Целта е той да се използва и в други сфери – например за оценка на политиката за застраховане и на ефективността на енергопотреблението.

През 2012 г. IBM закупува Kenexa и Texas Memory Systems, а година по-късно придобива и уеб хостинг услугата SoftLayer Technologies – сделка на стойност около 2 млрд. долара. През същата година компанията проектира система за видеонаблюдение за град Давао.

Също през 2012 г. марката на IBM е оценена на 75,5 млрд. долара и е класирана от Interbrand като третата най-добра марка в света. През същата година тя е класирана като топ компания за лидери (според Fortune), нарежда се на второ място като зелена компания в САЩ (според Newsweek), става втората най-уважавана компания (според Barron's), петата най-уважавана компания (според Fortune), осемнадесетата най-иновативна компания (според Fast Company) и заема първо място в технологичното консултиране и второ – в аутсорсинга (според Vault).

През 2014 г. IBM продава подразделението си за x86 сървъри на Lenovo за 2,1 млрд. долара, като същевременно продължава да предлага сървъри, базирани на Power ISA. През същата година започва да си партнира с множество големи компании, сред които: Apple, Twitter, Facebook, Tencent, Cisco, UnderArmour, Box, Microsoft, VMware, CSC, Macy's, Sesame Workshop и др.

През 2015 г. IBM обявява три големи придобивания: Merge Healthcare (за 1 млрд. долара), доставчикът на съхранение на данни Cleversafe и всички цифрови активи от The Weather Company, включително Weather.com и мобилното приложение Weather Channel. През същата година компанията се нарежда на пето място в класацията на Forbes за най-ценни марки в света.

През 2016 г. IBM придобива услугата за видеоконферентна връзка Ustream и сформира ново звено за облачно видео. След това купува и Truven Health Analytics за 2,6 млрд. долара.

През октомври 2018 г. IBM обявява намерението си да придобие Red Hat за 34 млрд. долара. Сделката е завършена на 9 юли 2019 г.

През октомври 2020 г. IBM обявява, че ще продаде отдела си за управлявани инфраструктурни услуги на друг свой отдел – за глобални технологични услуги, като така ще се сформира нова публична компания. Планът е новата компания – Kyndryl, да има 90 000 служители и 4 600 клиенти в 115 държави. Това отделяне е по-голямо от всяка от предишните продажби на компанията и е приветствано от инвеститорите. През януари 2021 г. IBM назначава Мартин Шрьотер (финансов директор на IBM от 2014 г. до края на 2017 г.) за главен изпълнителен директор на Kyndryl. През същата година отделянето е завършено.

Арвинд Кришна, главен изпълнителен директор на IBM
Арвинд Кришна, главен изпълнителен директор на IBM
снимка: ibm.com

За 2020 г. IBM заема трето място в класацията за най-добре управлявани компании на института „Дракър“.

През 2021 г. IBM обявява придобиването на компанията за корпоративен софтуер Turbonomic за 1,5 млрд. долара.

От януари 2021 г. насам председател и главен изпълнителен директор на IBM е Арвинд Кришна. Той е главен архитект на най-голямото придобиване в историята на компанията – това на Red Hat, финализирано през 2019 г.

Към днешна дата IBM работи върху една от най-важните си цели – до 2030 г. да постигне нулеви емисии на парникови газове, за да продължи своята десетилетна работа за справяне с глобалната климатична криза. Компанията планира да постигне тази цел, като даде приоритет на действителните намаления на своите емисии, усилията за енергийна ефективност и увеличеното използване на чиста енергия в над 175-те страни, в които оперира.

Използвайки комбинация от изкуствен интелект, хибриден облак и квантово изчисление, изследователите на IBM работят с клиенти и партньори, за да приложат науката към сложни проблеми, свързани с климата – като нарастващия глобален въглероден отпечатък на облачните работни натоварвания и центрове за данни, методи за точно моделиране и оценка на риска от промяна на околната среда и климатичните модели и разработването на нови полимери, мембрани и материали, които могат да уловят и абсорбират въглерода в началото на емисиите.

Еволюция на логото

През годините IBM и нейните предшестващи компании са използвали поредица от лога върху табели, канцеларски материали, превозни средства, продукти, дори знамена, за да се отличат и да насърчат незабавното разпознаване на марката по целия свят.

ITR Co
Computing Scale Co
Computing Recording Tabulating Co
Business Machines Co

Първото лого е от първия предшественик на IBM – компанията ITR (1889 – 1914 г.). То представлява стилен монограм „ITRCo” в прав, но елегантен серифен шрифт в черно.

Логото на Computing Scale Company (от 1881 г.) – другият предшественик на IBM, пък се отличава с гладък и богато украсен надпис CSCo.

По-късно ITR е обединена в Computing Tabulating Recording Company (CTR) през 1911 г. и логото се променя. Новият монограм, затворен в много тънка кръгла рамка, е изпълнен с удебелен и елегантен персонализиран шрифт.

През 1924 г. CTR приема името International Business Machines Corporation. Богато украсените букви в стил рококо, оформящи до този момент логото CTR, сa заменени от думите Business Machines („Бизнес машини“) в по-съвременен безсерифен шрифт и във форма на глобус, внушавайки новата цел на компанията – да навлезе на международния пазар.

1947 г.
1956 г.
1967 г.
1972 г.
днес

Периодът, в който IBM осъществява трудния преход към бизнес, насочен главно към компютрите, започва с ново лого, представено на 1 януари 1947 г. Досегашният разпознаваем глобус е заменен от изненадващо изчистен дизайн – светлосиньо лого с големи букви IBM в квадратна и масивна форма и серифен шрифт.

През 1956 г. логото на IBM преминава през редизайн, който запазва цветовата палитра, но усъвършенства шрифта, удължавайки серифите и правейки ги по-видими. Друга промяна е в празното пространство на буквата „B“, което се превръща в два бели квадрата.

Първата версия на емблематичното днес раирано лого на IBM е въведена през 1967 г. Това е модифицирана версия на предишната емблема, с разликата, че синият надпис вече е хоризонтално нарязан на 13 равни ленти. Целта на лентите е да се внуши усещането за бързина и динамика.

През 1972 г. броят на лентите е намален до осем на буква. Идеята е логото да изглежда по-смело, а използването на по-тъмен нюанс да повиши усещането за солидност и сила. Редизайнът е дело на известния дизайнер Пол Ранд.

През годините познатото лого на IBM запазва основния си дизайн, като единствената промяна е в цвета – бели букви на черен фон.

Източници (текст и снимки):

Още статии